Топла вода за джакузи, топъл басейн и само един бойлер – възможно ли е?

SPA индустрията дойде в нашата страна не толкова отдавна, а през това време процедурите за релаксация с помощта на топла вода и пара станаха толкова популярни, че мнозина не биха отказали да имат собствен SPA център у дома. Какво Ви спира? Има митове, че такова съоръжение е изключително трудно за организация и поддръжка. Време е да ги развенчаем.

МИТ 1:

Домашният  SPA център се нуждае от твърде много отоплително оборудване – бойлер за баня, бойлер за басейн, бойлер за отопление и топла вода …

В действителност:

 Напълно възможно е такъв център да се построи с едно устройство, което ще приготвя топла вода за джакузи или вана, докато същевременно работи за отоплението и затопля басейна. Но за целта оборудването трябва да може едновременно да управлява три независими кръга за отопление и топла вода. Отделен топлоизточник може да се изисква само за басейна и то само в случаите с много големи обеми. В домашните условия обаче рядко се използват 25-метрови басейни, така че най-често се монтира един бойлер. „Всички необходими вериги са свързани към неговия топлообменник чрез специални изходи. Циркулационната помпа осигурява движението на водата във веригата на топлообменника на басейна, като е свързана чрез многофункционално устройство. Това Ви позволява и правилно да управлявате отоплението на водата“, обяснява Роман Гладких, технически директор на FRISQUET, лидер на френския пазар за отоплително оборудване. Важно: мощността на котела на домашен  център с басейн трябва да отговаря на „заявките“ на топлообменника, в който се загрява водата за басейна. Тогава топлоизточникът лесно ще се справи със задачите по осигуряване на топла вода и топлина на останалата част от комплекса. 

МИТ 2:

За да се гарантира снабдяването с топла вода на домашен SPA център е необходимо да се монтират бойлери. Това значително усложнява системата.

В действителност:

При използване на двуконтурен котел, който в проточен режим осигурява достатъчно количество топла вода, инсталирането на бойлер в 95% от случаите е по избор. За домашни  SPA центрове най-добрият вариант ще бъдат агрегати, в дизайна на които е внедрен принципът на полуакумулативно отопление на топла вода. Такава система е топлообменник за битова гореща вода, потопен в основния топлообменник на котела. Той постоянно съдържа определено количество загрята вода. Такъв топлообменник ви позволява да получавате топла вода незабавно, без продължително източване. Например, в нискотемпературните газови котли от серията Evolution на вече споменатата френска марка FRISQUET, серпентината за битова гореща вода съдържа до 3,8 литра готова гореща вода. Номинален дебит – до 19 литра в минута. Тези показатели са напълно достатъчни, за да елиминират нуждата от бойлер в домашното SPA. Важно: в настройката на котела първият приоритет трябва да бъде подсигуряването на топла вода, вторият – отоплението, и едва третият – отоплението на басейна. В противен случай можете да получите топъл басейн, но да останете без топла вода и отопление. 

МИТ 3:

Поддръжката на отоплителната система на домашен SPA център е много сложна и трудоемка.

В действителност:

Твърдението може да е отчасти вярно – ако заложите на архаични опции: например да инсталирате котел на твърдо гориво с бойлер за всяка функционална единица на вашия собствен SPA комплекс. Уредите в този случай наистина трябва да се почистват веднъж месечно. Наличието на бойлер също ще изисква много внимание към системата за топла вода. Поддържането на голям обем топла вода често води до нейната стагнация поради недостатъчно и нередовно използване и възниква проблемът с бактерията Legionella. Следователно класическият бойлер ще трябва да се изпразва напълно поне два пъти годишно, стените и нагревателните трябва да се почистват от котлен камък, а магнезиевият анод трябва да се сменя периодично. Съвременните многофункционални системи, базирани на нискотемпературни или кондензационни двуконтурни газови котли, не изискват такива разходи за труд. Автоматичните програмируеми котли, които са в състояние напълно да задоволят нуждите на домашен  SPA център от топлина и топла вода, са достатъчни за обслужване веднъж годишно. Абревиатурата SPA е съкращение от „sanus per aquam“, което на латински означава „здраве чрез вода“. Римляните извършвали такива процедури по часове. Днес, за да се насладите на SPA, не е необходимо да изграждате римски бани. Достатъчно е да изберете правилното оборудване и можете да създадете перфектния  SPA център у дома.

Схема на отопление с 3 различни отоплителни кръга – подов, радиаторен и басейн