Каква е разликата между френския и арменския коняк?
След като пиете френски, искате да общувате с красива жена.
А след арменски?
След арменския искате да пиете френски.


Техниката на ръчното сглобяване става все по-популярна в света на технологиите. Внимателната изработка на всеки детайл е свързана с надеждност, качество и не на последно място: статус. Не напразно утвърдени автомобилни марки като Rolls-Royce и Bentley сглобяват своите коли ръчно. Известните смартфони Vertu и луксозните марки швейцарски часовници също залагат на своеобразна инженерна ръчна изработка. Дори модерното отоплително оборудване не е изключение от това правило.

Франция, департамент Сена и Марна, град Мо. Тук се намира заводът за производство на отоплителни котли на фамилната марка FRISQUET – водещ френски производител на отоплителна техника. Над 500 души работят на площ от 20 000 квадратни метра и произвеждат около 500 високотехнологични котли на ден.

Медното сърце на котела
Във фирма FRISQUET се отнасят към отоплителните тела с удивително благоговение – като към живи същества. Вероятно защото в завода почти няма конвейери: 85% от работата се извършва ръчно и всеки служител влага част от себе си в работния процес.
Всичко започва с меден лист: в него се пробиват дупки за бъдещи връзки, след което се навиват, оформят се в цилиндър и се заваряват. Цилиндричното тяло е почти единствената част, която се прави от машина. След това в него се вкарва медна спирална намотка. Ако я развиете, дължината на тръбата ще бъде от 17 до 24 метра: почти девет етажна сграда!

След това се изработва меден тръбен топлообменник – гордостта на отоплителната техника FRISQUET. Този материал има топлопроводимост осем пъти по-висока от тази на стоманата и чугуна, традиционно използвани за изграждане на котли, което означава, че компактните котли с малко количество охлаждаща течност могат да се използват за отопление на големи площи.
Заваряването на медни топлообменници е по-скоро свещена церемония. За да се предпазят от шум, радиация, искри и отломки, майсторите трябва да носят тъмни очила, тапи за уши и защитни ръкавици. Работата е филигранна: заваряването се извършва ръчно в атмосфера на инертен газ със сребро при температура 1200°C. Дебелината на така получената обвивка не надвишава един милиметър. Невъзможно е да поставите случаен човек на такъв решаващ етап, майсторът трябва да има твърда, „пълна“ ръка. Главният специалист по заваряване Жан-Габриел Масиози работи на това място повече от двадесет години.

В топлообменника са поставени медни димоотводни тръби, под които е заварена основа за монтаж на горелка FlatFirе – високотехнологична повърхностна каталитична горелка, която осигурява минимални емисии на вредни вещества. Французите изобретяват горелката през 1994 г., шест години преди в Европа да се появи стандартът CE EN 483, който класифицира котлите според нивото на емисиите на NOx. Според документа отоплителното оборудване е разделено на пет класа. Първият или най-ниският, позволява максимална емисия на азотен оксид от 250 mg/kWh, а най-високият – петият: до 70 mg/kWh.

Сърцето на котела: 25 кг чиста мед и високотехнологична горелка е готово. Той ще издържи два пъти по-дълго от топлообменник със стандартни стоманени ребра и има петгодишна гаранция от производителя.

Лична отговорност
Сега предстои инсталирането на останалата част от оборудването. Сглобяването на високотехнологичен отоплителен котел е щателен процес – дузина различни компоненти са скрити под корпуса на всяко устройство. Например в модела Hydromotrix Condensation Visio са интегрирани електронни системи за защита от прегряване, липса на вода и замръзване, връзка за втория сериен кръг на котела, безжичен термостат, автоматично управление и регулиране на сместа въздух/газ READ като стандартно оборудване. Разширителен съд, циркулационна помпа, смесител за студена вода, автоматизация – всичко това също е включено във фабричния комплект. Всъщност FRISQUET е мини-котелно помещение, което е готово за работа веднага след покупката: достатъчно е само да го инсталирате и свържете.

Заводът разработва и произвежда почти всички компоненти самостоятелно – поръчват се само медни листове и рулони под формата на спирала. Всеки детайл на всички етапи от създаването му (било то дизайн или производство) се държи под контрол. Оборудването преминава отделни тестове в условия, близки до реалните. Сглобяването се извършва на ръка, за да се гарантира максимално качество и надеждност. След всеки вид работа следват тест и контрол. Имената на служителите, които отговарят за производствените етапи и тестовете на оборудването, са отбелязани върху котела. Личната отговорност е най-висока, но е невъзможно да се произвеждат продукти с френско качество по друг начин.

След монтажа оборудването се „облича“ в бяла кутия и се изпраща в склада, където чака клиентите. При евентуално посещение за отстраняване на нередности сервизният инженер разполага с пълен комплект резервни части, с изключение на топлообменника. Това позволява да се разрешат всички проблеми, които могат да бъдат намерени – директно на място и наведнъж. Вярно е, че почти никога не се откриват такива – обичайният коефициент за грешка на FRISQUET е 0,001%.
Тази, на пръв поглед, фантастична цифра се постига чрез използване на високотехнологични компоненти и персонализиран подход към сглобяването и поддръжката. Ако настъпят форсмажорни обстоятелства, незабавно се извършва вътрешна проверка и се установява кой служител е отговорен на съответния ден и какво се е случило там. Търговците са инструктирани да достигнат до всички собственици на котли, които имат монтирани продукти от компрометираната серия, да тестват за подобни дефекти и, ако има такива, да ги отстранят. Може би отчасти заради тази система на сигурност, през 80-те години на своето съществуване компания FRISQUET е продала 2 милиона отоплителни котли с френско качество.

Нищо освен Франция
Заводът „Mo“ е единственият производствен обект на FRISQUET – френското предприятие отказва да се локализира в други страни. „Искаме, купувайки европейски котел, хората да получат точно европейски котел, сглобен от оригинални резервни части, според нормите и стандартите, които са приети в ЕС. Според мен, когато човек закупи френско оборудване и види надписа Made in China на кутията, това не е съвсем честно. Европейците наблягат много на технологиите и адаптирането на котли към местните пазари чрез опростяване на оборудването или преместване на производството, но това не е наша политика“, обяснява Армен Калинин (FRISQUET).

Всъщност някои марки умишлено произвеждат котли с ограничена функционалност – производството на такова оборудване е по-евтино, отговаря на всички вътрешни стандарти и потребителят получава уж европейски котел. Факт е обаче, че за истинските „европейци“ е задължително да се инсталират енергоспестяващи устройства или контрол върху сместа въздух / газ. Първият ви позволява да спестите до 25% газ, а вторият автоматично контролира параметрите на сместа газ-въздух и ги регулира.

Практични иновации
Французите адаптират оборудването си към по-специфични условия, развивайки уникални характеристики. Много котли имат функция за автоматично изключване, когато налягането на газта падне и обикновено можете да ги пуснете отново, като натиснете специален бутон. Ами ако в къщата няма никой? Това е особено опасно през зимата, когато в тръбите може да се образува лед – цялата отоплителна система ще се повреди. Котлите FRISQUET не се изключват, а заспиват и се събуждат сами веднага щом налягането се нормализира. Във Франция не разчитат на масовото производство, а на иновациите. Отделът за научноизследователска и развойна дейност на компанията включва дизайнерско бюро, оборудвано с мощни CAD инструменти и сертифицирана лаборатория. Няколко идеи на FRISQUET станаха задължителни европейски стандарти:

  • Автоматичен регулатор на температурата на горещата вода – предпазното устройство ограничава нагряването до 50 °C за предотвратяване на изгаряния.
  • Сензор за аномалии на течение – устройство за защита от задушаване при лошо течение.
  • Електронно запалване – устройство, което направи възможно изоставянето на пилотната горелка.

През 2000 г. компанията официално се отказа от продуктите, които губят енергия. „В съвременния свят котел с ефективност 70%, тригодишен експлоатационен живот и една верига е богохулство. Днес технологията прави възможно създаването на конвекционно нискотемпературно оборудване с ефективност от 95%, което дори се конкурира с кондензационните котли: ние нарекохме тази серия EVOLUTION. С помощта на един котел можете да отоплявате къщата, басейна и да имате подово отопление. Поддържайте различни температури в стаите, получавайте мигновена топла вода без съхранение, програмирайте котела и му давайте команди, докато се намирате в друга част на света“, казва Армен Калинин (FRISQUET).

Според международни проучвания на потребителските тенденции през последните години пазарът се развива по пътя на персонализацията: хората търсят продукти, които са идеални за техните индивидуални нужди, подчертават техния статус и им позволяват да се грижат за себе си. В това отношение, както и в много други, ръчно сглобеното отоплително оборудване напълно отговаря на изискванията на всички клиенти.