Няколко съвета как да намалим разходите за отопление 

Всяка година със застудяването на времето всеки започва да се замисля по-сериозно за казуса с отоплението: „Работи ли котелът изправно, здрава ли ми е инсталацията, как да се подготвя за зимата?“. Но безспорно един от най-важните въпроси, които всеки си задава е „Колко ще плащам и тази година?“. Към днешна дата това питане е още по-актуално, поради големите изменения в цените на всички енергоизточници. Ето защо ние Ви предлагаме няколко „хака“ за по-ниски сметки през зимните месеци.

 Регулирайте Вашия термостат

Намаляването на Вашия термостат може да доведе до сериозно намаление и на сметките за отопление. Най-подходящите моменти за понижаване на температурата с 3-5 градуса е, когато си лягате, както и в делничните утрини, преди да отидете на работа. Когато през деня няма никой вкъщи определено няма нужда да се поддържат високи градуси в помещението. Преди да излезете нагласете термостата си на около 15 градуса, а през уикенда, когато сте  у дома, може да поддържате целодневна температура от около 23 градуса. Тези елементарни навици могат да доведат до сериозни спестявания на енергия и най-вече на месечни разходи. 

 Не пренебрегвайте изолацията

Изолацията е една от най-добрите инвестиции, които може да предприемете не само за стайните температури през зимата, но и през лятото. За пример: 2 см топлоизолация на Вашето жилище спестява 18% от месечната Ви сметка, 5 см спестяват 28% и т.н.! Същевременно през горещите месеци тя ще Ви предпази от големите жеги. Както обичаме да казваме в Мега-Терм: „След като веднъж вложим средства в топлоизолация, тя не изисква никакви разходи, а само връща пари!“

„Разнищете“ напълно настройките на котела си

Много често клиентите неглижират настройките и програмирането на своите котли, защото нямат време да се запознаят напълно с тях.  Това е съществена грешка и причина за по-висок разход за отопление. Запознайте се много добре с всички настройки на Вашия котел, защото ще бъдете изненадани до какви промени в месечните Ви разходи може да доведе пълното възползване от тях. Отделете 15 минути за опознаване и настройване днес и спестете до трицифрени суми от отопление през зимата!

 Защо?

Много котли имат опции за седмично програмиране по дни и часове, което Ви спестява и ежедневното настройване на термостата. Запознайте се подробно дали котелът Ви има функции „Eco“, режими „Comfort“ и „Reduced“ и дори възможност за вкарване на ваканционни дни! Настройте по дни и часове коя функция и кой режим да е основен и ще бъдете приятно изненадани от резултата в  края на месеца. 

Нека хубавото време да си свърши работата

Въпреки че през зимата слънцето се показва по-рядко, все пак понякога има и по топли дни. В такива дни, ако имате завеси или щори, отворете ги и оставете прозорците открити. Ще бъдете учудени какъв комфорт и колко топлина ще Ви осигури тази проста практика.

Уверете се, че прозорците и вратите са добре уплътнени и затворени

Домът Ви може да има сериозни топлинни загуби през прозорците и вратите, особено ако те не са добре затворени или уплътнени. Затова, когато температурите навън започнат да падат, обиколете всички прозорци и врати и прокарайте ръка отстрани и отдолу – ако усетите хладен полъх, то по всяка вероятност ще губите топлина през тази пролука. В тези случаи се обърнете към компетентно лице, което да подобри уплътненията, или – ако нямате тази възможност, „запушете“ луфта с подръчни материали като стара дреха или кърпа.  

Затворете неизползваните стаи

Често срещано при по-големи къщи е да има помещения и стаи, които клиентите не използват толкова често. Ако това е Вашият случай – няма нужда да отоплявате и тях. За да реализирате икономии, затворете плътно вратите и дори вентилационните отвори в тези стаи, за да не отива топлият въздух към тях. Трябва обаче да внимавате температурите да не са прекалено ниски, тъй като това може да доведе до замръзване и спукване на водопроводните тръби, които се намират в стените. 

БОНУС: Кухнята!

Когато сте вкъщи, най-вероятно прекарвате значително време в кухнята, готвейки. В тези моменти намалете стайната си температура, тъй като топлината от печката и котлоните ще затопли и помещението. Независимо дали печката ще е включена един или три часа, то тя неизменно ще генерира достатъчно топлина, за да компенсира намалението. По този начин хем готвите, хем се отоплявате и същевременно спестявате!

Дългогодишната практика ни е показала, че тези на пръв поглед прости или пренебрежими ежедневни навици могат да окажат огромно влияние на Вашите сметки. Истината е, че понякога, за да спестите пари, трябва да похарчите пари. В дългосрочен план обаче със сигурност ще останете удовлетворени от своята инвестиция и ще сте благодарни за избора си. Мега-Терм винаги е насреща, за да Ви помогне да живеете по-комфортно и икономично.