През последните няколко години все повече хора започнаха да се ориентират към изграждане на домовете си с водно подово отопление. Въпреки тази тенденция, все още съществуват много въпросителни за този вид системи и какви са предимствата и недостатъците им спрямо стандартните системи с радиатори. Ето защо сега ще разгледаме няколко характеристики, които са в основата за вземането на правилния избор за инсталация. 

Цена и икономичност

Колкото и различни фактори да има в полза на инсталация с радиатори или на водно подова, то в края на деня винаги се опира до разликата в цената. Вярно е, че първоначалната цена на подовото отопление е с около 30% по-скъпа от обикновените радиатори. Но както ние от Мега-Терм обичаме да казваме: „подовото отопление само връща пари в дългосрочен план“. Това е така, защото то изисква по-ниска температура на водата в системата за отопление, чрез което се постигат значителни икономии на енергия. Поради разпределението на топлината по повърхността на целия под, усещането за комфорт настъпва още при значително по-ниска температура на въздуха в помещението. Ето защо подовото отопление изисква много по-нисък разход на гориво спрямо отоплителните инсталации с радиатори, независимо от какъв тип са те.

Качество на отопление

Един от основните митове около подовото отопление е, че апартамент/къща с такова отопление не може да се затопли. Факт е, че обикновените радиатори могат да дадат необходимата топлина за определени помещения с големи топлинни загуби, за които подовото отопление не би могло. При добре изолирани помещения обаче, този вид системи осигуряват достатъчно отопление и предоставят най-висок комфорт.  Именно комфортът е едно от най-значителните предимства, тъй като при подовото отопление температурата се разпределя равномерно по цялата подова повърхност. За разлика от статичните системи за отопление, тук се създава равновесие на излъчването между човека и околната повърхност на помещението.

Задържане на прах

Безспорно е, че от всички уреди за отопление, най-вредният от гледна точка на задържане и разпространяване на прах, са климатиците. Радиаторите обаче също не са „невинни“ в това отношение. При тях отоплението се базира на 80% конвекция (движение) на въздуха и 20% топлинно излъчване. Подовото отопление от своя страна не предизвиква циркулация на стайния въздух, защото при него топлообменът е 95% излъчване на топлина и 5% конвекция, която се получава от отваряне на врати и прозорци. По този начин разпространението на прах е сведено до минимум. Липсата на физическо открито отоплително тяло, за разлика от радиаторите, предотвратява и натрупването и задържането на прахови частици. 

Дизайн

Въпреки новите и интересни дизайни на радиатори, независимо от какъв материал, те неизменно ще заемат пространство в дома ви и ще сте длъжни да се съобразите с тях. От естетическа гледна точка подовото отопление е ненадминато. Както беше посочено по-горе, липсата на видимо физическо тяло, е значителен плюс при тези системи. По този начин имате пълна свобода за проектиране и оформление на помещението.

Влияние върху човешкото здраве

В публичното пространство битува твърдението, че подовото отопление може да причини подуване на краката. За разлика от електрическото подово отопление, където има електромагнитно излъчване, което е вредно за човека, при водното подово отопление такава опасност не съществува.

Както вече стана ясно, радиаторите също са сред „вредителите“ по отношение на праховите частици. Именно тази особеност е основна и при вземането на решение за отопление на жилище, където живеят хора с алергии или дихателни проблеми. Подовото отопление осигурява по-добра влажност и въздух без циркулация на прах. В допълнение създава и една по-здравословна среда без акари и плесени, което щади здравето на всички в у дома.

Интересно

Водното отопление не се ограничава само до инсталация в пода. Съществува също стенно водно отопление, както и таванно. Всъщност при помещения, където подовото отопление не стига като мощност, то може да се комбинира със стенно и/или таванно, за да се гарантира комфортна температура в жилището.