Въпреки че кондензните котли се появиха на европейския пазар преди повече от 20 години, все още няма консенсус за тях нито сред купувачите, нито дори в професионалната общност на дизайнерите, търговците и монтажниците на отоплително оборудване. За съжаление утвърдените стереотипи могат да се намесят, когато става въпрос за съзнателен избор на котел за определен имот. Нека разгледаме няколко често срещани твърдения за кондензните котли и да видим как те отговарят на реалността.

Изявление №1: Ако искате най-доброто – вземете кондензен котел!

Такива съвети често се дават от продавачи на домашни котли на купувачи, които са настроени към първокласно потребление. Факт е, че в продуктовите линии на повечето известни марки най-скъпите и високотехнологични модели са именно кондензните котли. Те използват висококачествени материали и компоненти, прилагат най-новите иновативни решения, тествани преди това върху модели за промишлена употреба. Така че потребителите, които са готови да платят за надеждност и високи технологии, често избират кондензационни модели, дори ако конфигурацията на отоплителната система не позволява да се реализират всички предимства на това оборудване. Има обаче изключения. „В нашата продуктова линия на Frisquet няма опростени нискобюджетни модели. Нискотемпературните котли Evolution и кондензните ни котли са оборудвани с подобни високопроизводителни медни топлообменници и интелигентна система за управление ECO RADIO SYSTEM Visio.“ – казва Роман Гладких, технически директор на FRISQUET, лидер на френския пазар на отоплително оборудване. „Затова препоръчваме да изберете котел не по цена, а по съответствието му с параметрите на бъдещата отоплителна система.“

Заключение: отчасти вярно

Изявление №2: Един кондензен котел никога няма да се изплати!

Цената на този тип котли е поне 20-30% по-висока от тази на традиционните котли със същия капацитет. Такава техника може да компенсира разликата в цената само чрез намаляване на разхода на гориво. Въпреки това, ефективността на кондензния котел директно зависи от температурния режим на отоплителната система. Процесът на кондензация на водна пара е най-ефективен при нискотемпературни отоплителни системи, например подово отопление. В класическите високотемпературни системи с радиатори, където температурата на „връщане“ е над 60 ° C, кондензационната технология почти не работи. При такива условия кондензните котли се различават от традиционните по разхода на гориво само с 3-5%. Периодът на изплащане на кондензния котел също силно зависи от цената на горивото. Ситуацията обаче се променя коренно, ако трябва да използвате втечнен газ, който е много по-скъп от основния. В този случай периодът на изплащане е само няколко години. Разбира се, ако котелът през повечето време работи в режим на кондензация.

Заключение: отчасти вярно

Изявление №3: В Европа могат да се монтират само кондензни котли.

Европейските разпоредби не определят вида на отоплителния котел, но налагат строги изисквания за съдържанието на азотен оксид и въглероден диоксид в димните газове. Тъй като кондензните модели отделят 80-90% по-малко токсични съединения от традиционните, те гарантирано отговарят на разпоредбите и поради това частните и търговските потребители предпочитат да ги купуват. Освен това на държавно ниво се насърчава използването на кондензни котли. „В структурата на продажбите на нашата компания във Франция, кондензните котли представляват 60%, а нискотемпературните котли – 40%“, казва Роман Гладких. „Благодарение на патентованата горелка FlatFire, и двата типа котли Hydromotrix отговарят на настоящите и предстоящите разпоредби на ЕС за емисии на азотен оксид и въглероден оксид, което означава, че потребителите могат да изберат конкретен модел въз основа на параметрите на отоплителната система и характеристиките на сградата.“

Заключение: грешно!

Изявление №4: Кондензните котли са подходящи само за отопление на промишлени и търговски сгради

Исторически първите котли с кондензационна технология са били произведени за промишлени и търговски приложения и все още се използват най-широко за отопление на големи сгради. Въпреки това, в продуктовите линии на много производители има стенни двуконтурни модели с мощност 20-50 kW, които са предназначени за отопление и топла вода на вили, градски къщи и апартаменти с площ от 200-500 кв.м. За да се увеличи устойчивостта на отоплителната система, такива котли често се свързват последователно с помощта на каскадна верига. Моделите от серията FRISQUET Condensation с мощност 32 и 45 kW имат вграден каскаден блок за управление, така че да могат да работят като главен или подчинен котел, без да е нужно допълнително оборудване. В каскада може да се комбинират до шест котела с общ капацитет до 270 kW.

Заключение: грешно!